Xxpresi diri anda

TaBuNg

FoLLoW Me I WiLL FoLLoW U

LAgi NoVel JAdi FiLeM


Lagenda Budak setan ( Trilogi )
terbaru bakal muncul katerina. lakonan Maya Karin
















Ombak Rindu. Novelnya cukup menyentuh hati.
Tak sabar nak tengok lissa jadi perempuan gedik yang jahat.
macam mane la.. ada tak adegan Hariz( Aaron) sepak terajang izzah ( Maya ) dan kucingnya.


















Kasih Suci,
mungkin akan diubah tajuknya sempena nama watak utama
dalam novel ini iaitu Nora Elena.
Pemilihan Aaron cukup sesuai untuk watak hero dalam cerita ini.



wakakakka..
tak sabar nak tunggu kemunculan filem ini di pawagam..
aku memang peminat novel melayu..
walaupun ada yang berpendapat novel melayu merupakan tipikal melayu yang kuat berangan, tidak mengikut realiti semasa dan mengarut bagai..
tapi aku masih suka..
kerana membaca novel membuatkan aku lari sebentar dari realiti dunia yang semakin hari kadang kala semakin menyesakkan hidup
banyak lagi novel novel yang menarik yang aku harap dapat tengok dilayar perak.
mana la tahu boleh ikut jejak Twilight.
kalau nak ikutkan itu lagi tak logik...
but.. what to do kan?? ape yang hollywood buat semuanya ok..
semuanya nampak real.. semuanya bagus..
kita memang menggagungkan orang luar
nak buat macam mana????
wakakkakaka















kalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

PaY-ToNkS


wallahhhhh...

penat seh...
bulan ni memang bulan bersukan ditempat kerja aku
tahun ni aku tak dapat main sukan yang aku paling minat..
tak mengapa..
aku masih lagi enjoy kerana aku masih lagi dapat berkongsi ilmu yang ada untuk bakal pemain pemain aku nanti..
cewah... pemain aku..
ye lah.. dah aku secara tidak rasmi mengalas tugas sebagai asst.manager cewahh khoya.. bukan manager pun merangkap coach tukang ngajor sikit- sikit jer..

selama ini aku perasan aku and the perintis gang je yang boleh main,
rupanya ada lagi bakat terpendam yang boleh kata di beri latihan serba sedikit lebih power la dari kami yang dah 3 tahun menyertai sukan ini..

hahahahahha..
tapi waktu game je la.. bukan sukan berterusan.
kalau dikira berapa hari la sangat pembabitan kami ni..

sukan pay-tonks Petanque ini
merupakan sukan yang agak tak popular kat tempat kerja aku..
orang baru nak tahu..
bagus juga..
harap-harap tahun depan dapat lah
dibesarkan lagi kejuaraan sukan ini.
mana la tahu dapat mewakili jabatan ke luar atau mewakili universiti?
dapat p melencong free???

Lepas ni.. mungkin kalau dapat kumpulkan orang
aku rancang nak buat satu atau dua team yang betul betul nak bagi komitmen dalam sukan ini supaya kami dapat terus bermain, mungkin sekali seminggu.
bukan nak tunggu ada tournament baru terkial-kial nak main.
setahun sekali tu..
kang lupa mana jack mane jill bouls..
wakakakaka..







jack n jill bouls




Cara bermain



bouls yang paling dekat akan mendapat mata.








PS: semangat!!! nak menang untuk game akan datang 3&4 Mei 2011.. for THE Blue Warriors..
aja aja Fighting!!! lawannnnn jangan tak lawannnnn


kalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

_________________->LOG

_________________->LOG

contest blog paling wonderful
moh join sekarangkalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

CoNteSt BLoG PaLiNg WoNdErFuL




muahahha..
dah lama tak kene tag mengetag nih..
tetiba lak dapat tag dari blog model cun izyan syazwani semalam..
nak bandingkan blog aku ngan dia.. jauh lagi lawo blog dia.
dah la tulisan blog aku ni macam cakar ayam.. wahahahhaha..
tapi i like lagi..
nanti la tukar..
wakakkaka
moh le..
aku pun nak mencuba nasib join ini contest.

klik banner nih.. baru bleh join contest ni.. klik jangan tak klik tau???

Syarat penyertaan adalah seperti berikut:


  • korang kene lah FOLLOW blog Dhia's

  • blogger lelaki ke perempuan ker boleh join contest ni

  • blog yang dikira WONDERFUL tak kira la cantik ke comel ke smart ke hensem ke mascho ke pendek cerita yang berjaya menambat hari tuan penganjur HANYA SATU BLOG SAHAJA YANG AKAN TERPILIH SEBAGAI PEMENANG

  • buat satu entri pasal contest dan hias la blog korang cantik2. jangan lupa tepek banner contest sekali.

  • Tag pada 5 blogger.. make sure kan mereka tahu pasal contest ni

  • letak bannerdi sidebar dan link kan terus ke entri ini

  • setelah selesai, tinggalkan link entri anda mengenai contest ini di comment entry ini. Dhia akan check setiap link yang ditinggalkan.

  • contest bermual 15 april hingga 15 mei 2011. tak lama masa tu.. so.. cepat hias blog korang k??

Berikut 5 orang yang aku nak TAG


  1. Cik Nurul

  2. Salehudin

  3. Life cik Sepet

  4. hunny

  5. Kawan kawan Photo

kalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

BuLaN SaBiT MuNcuLkAn DiRi , MeNgInGaTkAn BuMi

BuLaN SaBiT MuNCuLkaN DiRi MeNgInGaTkaN BuMi AgAr MeNeGuR InSaN YaNg MeReMeHkAn...

BuLaN SaBiT MuNCuLkaN DiRi MeNgInGaTkaN BuMi AgAr MeNeGuR InSaN YaNg MeReMeHkAn...

BuLaN SaBiT MuNCuLkaN DiRi MeNgInGaTkaN BuMi AgAr MeNeGuR InSaN YaNg MeReMeHkAn...

BuLaN SaBiT MuNCuLkaN DiRi MeNgInGaTkaN BuMi AgAr MeNeGuR InSaN YaNg MeReMeHkAn...

BuLaN SaBiT MuNCuLkaN DiRi MeNgInGaTkaN BuMi AgAr MeNeGuR InSaN YaNg MeReMeHkAn...

BuLaN SaBiT MuNCuLkaN DiRi MeNgInGaTkaN BuMi AgAr MeNeGuR InSaN YaNg MeReMeHkAn...

BuLaN SaBiT MuNCuLkaN DiRi MeNgInGaTkaN BuMi AgAr MeNeGuR InSaN YaNg MeReMeHkAn...

adehhhh...
aku suka sangat ayat kat atas..
lama sangat dah tak dengar..
dulu slalu dengar ayat ni bila DJ isma halil keudaran di radio red104.9
di waktu awal terbit stesen tersebut.
sekarang ni dia dah bertugas kat THR gegar.
tak pasti la kat THR dia guna ke tak lagi ayat ni..
terbaru yang aku tahu trademark dia kulit durian.. tak pun.
'' contohhh contoh..''
celotehnya menarik.. walau kadang kala agak tegas dan sinis..
boleh bikin orang sentap
tapi padan la dengan dirinya yang bekas tentera kalau tak silap aku.
dia banyak mendidik pendegar terutama anak melayu.

aku tanya pak cik goole tadi mana datannya ayat nih..
rupanya ada cerita di sebaliknya

"...bulan sabit memunculkan diri, mengingatkan bumi agar menegur insan yang meremehkan...."

"Barang siapa hafal 7 kalimat, ia terpandang mulia disisi 4JJ1 dan para malaikat, serta diampuni dosa-dosanya walau sebesar lautan", wallahu'alam...

Mengucap :

  1. "Bismillah", bila hendak melakukan sesuatu
  2. "Alhamdulillah", bila telah melakukan sesuatu
  3. "Astagfirullah", jika lidah terselip kata-kata yang tidak patut
  4. "Insya 4JJ1", jika hendak berbuat sesuatu di hari esok
  5. "La haula Wala kuwwata illa billah", jika menghadapi sesuatu yang tak diinginkan dan tak disukai
  6. "Inna lillahi wa inna ilaihi rajiun", jika menghadapi dan menerima musibah
  7. "La illaha illa 4JJ1 Muhammad Rasulullah", sepanjang siang malam, sehingga tak terpisah dari mulutnya

Wallahuallam

rujuk di sini






kalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

Aku vs WaNiTa YaNg BaiK iTu

9 KUALiTI WANITA YANG BAIK
  1. TULUS ---Ketulusan merupakan peringkat pertama menjadi sifat yang sangat disukai dan disenangi oleh semua orang. Ia akan membuatkan orang lain berasa aman dan dihargai di samping berasa selesa dengan kita
  2. KERENDAHAN HATI---Berbeza dengan sikap rendah diri yang merupakan satu kelemahan bagi seseorang itu. kerendahan hati merupakan kekuatan kita. hanya orang yang kuat jiwanya boleh bersikap rendah hati kerana orang ini akan mengakui dan menghargai keunggulan orang lain
  3. KESETIAAN---Sudah menjadi barang langkah dan sangat tinggi nilainya. orang yang setia boleh dipercayai dan akan selalu menepati janjinya. dia punya komitmen yang kuat, dia rela berkorban dan sanggup berkhidmat kerana komitmennya.
  4. PEMIKIRAN---Positif amat lah penting, orang seperti ini selalu berusaha melihat segala sesuatu dari kacamata positif, bahkan dalam situasi yang buruk sekalipun dia lebih suka membiarkan kebaikan daripada keburukan. dia lebih suka bercerita mengenai harapan daripada berputus asa.dan mencari resolusi daripada kecewa. dia akan lebih memuji daripada mengancam orang lain.
  5. KECERIAAN---tidak semua orang dikurniakan keceriaan.tidak semestinya dengan xpresi wajah dan tubuh, kerana keceriaan itu dari hati.ada orang ketawa tapi hati menangis.orang yang ceria boleh menikmati hidup,tidak suka mengeluh dan selalu berusaha meraih kegembiraan dan dia boleh mentertawakan keadaan orang lain atau dirinya sendiri. dia juga mempunyai potensi untuk menghibur serta mendorong semangat orang lain.
  6. KEPERCAYAAN---kita harus ada senjata kepercayaan diri. boleh menghargai diri sendiri dan orang lain. dengan adanya kepercayaan diri kita dapat menyesuaikan diri dalam apa jua keadaan sekalipun.
  7. KEBESARAN JIWA---ialah kemampuan kita memaafkan orang lain apabila mereka melakukan kesilapan. kerana tiada manusia yang sempurna dalam kehidupan ini. orang yang berjiwa besar tidak akan dikuasai oleh rasa benci,angkuh dan tidak suka bermusuhan.
  8. EASY GOING---menganggap dirinya ringan tidak suka membesarkan hal hal kecil.dan berusaha mengecilkan masalah yang besar. tidak suka mengungkit-ungkit masa lalu dan tidak mahu sibuk serta khuatir tentang masa depan.
  9. EMPATI--- merupakan sifat yang mengkagumkan, bukan semua orang mempunyai sifat ini, ia merupakan satu kelebihan. orang yang memiliki sifat ini bukan sahaja suka mendengar tetapi boleh menempatkan dirinya ke posisi orang itu. jika ingin mecapai kecemerlangan, kita harus merebut peluang yang terhidang, bukan mencari alasan mengaburi ruang untuk berjaya.

sumber dipetik dari majalah ANIS keluaran Januari 2011



aku???
mengapa aku vs wanita yang baik??
kerana aku ingin mengejar kualiti wanita yang baik itu.
masih ada perkara yang aku perlu ubah..
masih ada lagi yang perlu aku baiki
dari hari ke hari usia makin meningkat..
semakin hari aku ingin berusaha menjadi manusia yang lebih baik dari semalam






kalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

TeRiNgiN NaK BeRcUti

setahun sudah...
tahun lepas.. tahun 2010
dah setahun berlalu..
tahun itu je la aku merasa bercuti,,
arrghhhhhhh....
teringin nya nak bercuti lagi...
nak becuti sendiri budget selalu lari...
nak kejar.. tak terkejar...
nak lari.. bukan di kejar pun???
hahhahahha

bila la dapat p melencong melancong..
dekat dekat dalam negara pun dah memadai..
tapi kalau dapat p KOREA pun bangga jugak..
wakakkaka...
lambat bebenor nak tunggu lawatan sambil bekerja dari tempat kerja...
itu la.. yang ini je aku bleh harapkan nak g tempat tempat yang agak best la untuk berehat..
hiihihi...
orang suh p kerja aku aim nak bercuti..
kih kih kih


agak agak tahun ni kat mane la pulak destinasinya..
tahun ni..
tahun 2011..
tahun seronok nih..
sebab ade ahli baru yang bakal join percutian aku..
tak sabar...
harap-harap tempat yang ada semua...
ada semua..
semua terutama tempat shoping la...
hahahhaha..
kata kata buat incek suami..
'' senyummm tak perlu kata apa-apa..''
'' senyummmmm...''
la la la lallaaa ~~~




kalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

PuNtiAnAk WuJuD Di LoNdOn



biar betul??
percaya ke tak percaya??
ntoh ler...
tak kan la surat khabar nak menipu??
ke guane???

rujuk kat sini

hah.. dah habis baca?
terkojut den..
ade jugak ye makhluk begini kat dunia ni?
dalam diam berkembang pesat pulak tu.

statement paling tak tahan nak gelak..

'' kami tidak makan bawang putih, cili kering, kari atau makanan pedas untuk tempoh 48 jam sebelum pertemuaan itu kerana ia akan menjejaskan rasa darah. Sebaliknya kami makan banyak makanan yang mempunyai kulit kayu manis yang akan memaniskan darah.. ''

'' Saya seronok benarkan dia menghisap darah saya dan dia juga suka. Ia adalah selamat sebab setiap orang yang hadir perlu menjalani ujian kesihatan termasuk hepatitis dan HIV.''


adehhhh...
walaupun kewujudan puntianak ini dipercayai oleh hampir seluruh bangsa seluruh dunia. Namun realitinya hanya dapat dilihat dalam filem sahaja. Sekarang, sapa yang obses sangat dengan puntianak ni boleh la melawat ke london pas nih...







( gambar hiasan yang menarik.. )
nah... aku tahu... ramai yang gila tergila-gila obses dengan
pelakon puntianak sorang ni kan??






Psssttt...
agak-agak kan?? lelaki ini terlibat tak dengan golongan kat atas tu..
macam mana la reaksi kipas susah mati si puntianak ni gaknyer..





kalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

DaH SeNaNg LaGi MaHu SeNaNg

Satu hakikat yang kita perlu terima, lumrah kita selagi bergelar manusia di muka bumi ini. Walaupun sudah mencapai tahap kesenangan, namun kita masih lagi mengharapkan untuk lebih senang. Siapa yang tidak mahukan kesenangan dalam hidup? bohong lah, jika ada diantara kita yang mengatakan mereka tidak mahukan kesenangan dalam kehidupan ini. Selagi kita di sogokkan dengan kemewahan dunia dan realiti kehidupan mpden zaman kini, maka kesenangan menjadi idaman semua manusia. Sekalipun apa jua perkara, kesenangan harus menjadi satu keutamaan.

Kadang kala kita di susahkan oleh kesenangan yang ada, manakan tidak perkara yang senang pada kebiasaannya akan mejadi satu kesukaran apabila sudah terbiasa dengan kesenangan yang ada.
Kadang kala dek kerana kesenangan yang diperoleh, kita selalu lupa yang ada orang lain yang lebih memerlukan kesenangan lebih daripada kita. kadang kala juga kita akan lupakan kesusahan kita setelah selalu mendapat kesenangan yang sedia ada. Bukan senang nak senang. bukan senang- senang saja..


jangan terlalu bersenang senang... peribahasa Melayu ada yang berbunyi begini..


'' berakit rakit ke hulu
berenang renang ke tepian
bersakit sakit dahulu
bersenang senang kemudian''

Tapi zaman sekarang mana ada orang guna rakit dah?? semua main start enjin bot laju lagi... ada lagi orang guna rakit eh??






kalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

AkU InGaT AkU DaH CuKuP KuAt, TaPi...

hurmmmmm



jam menunnjukkan 1.00 tengah hari..

keluar rumah seawal 8.30 pagi..

memandu ke tempat kerja.

menjalankan amanah... niatnya...






Kenapa pasal perkara sekecil ini pun nak tulis kat blog???

macam la sebelum ini tak pernah kerja hari ahad kan??

biasa la pun?? kerja di hujung minggu dengan jawatan yang sandang sekarang..

kenapa nak tulis jugak????

nak tahu kenapa??

sebab khoya


sebab untuk pertama kali menitipkan anakku

di tempat yang bukan menjadi kebiasaannya..

wakakakaka...




hurmmmm...

aku ingat aku dah cukup kuat..


adehhhhh....

Tadi terima panggilan dari ince suami.


soklan pertama aku?


'' macam mane budak tuh? ''


'' merengek tak??''


'' tak nangis ke?''


hehehehe...


lega.. jawapannya..


'' dah tido.. ayah dia ada kan?? tak nangis eh.. baru lepas mandi.. ''


wakakakakkaka...


seronok seronok seronok..


T____T





Harap-harap lepas hari ini semoga Muhammad Shaakir Saiful Nizam


akan mudah untuk dititpkan kepada mana mana ahli keluarga yang ada..


bukan mahu lari dari tanggungjawab..

tetapi komitmen kerja kami suami isteri kadang kala menuntut kami meninggalkan anak sekurangnya sekali di hujung minggu..





Namun aku mengganggap ia keadaan biasa yang dilalui


oleh keluarga -keluarga bekerjaya yang lain.


cuma aku sahaja yang baru melaluinya..


maka ia merupakan satu perkara yang baru buat aku,


dan memerlukan sedikit masa untuk membiasakan diri.













Ps: tak sabar betul nak balik nengok budak kaki besar ngan ayah dia..















kalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

EnTri BeRgAmBaR


alamak.. kaki saye... terkeluar pulak...
























Nak buat ape ni?? bosan la... huhuhuhuh,,,



































aaaaa.... geget ni la.....





























Nampak sedapppp jer... aummm....



























aumm.... yummmmmm......


























ishhhhhh.... tak rase ape pun???































penat dah... x sedap la mende nih....






























ha.... rehat la.. santai..... hihihih...
























































































































kalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

LaGi KiSaH OraNg PoPuLoR



hihihi...
datang dah gian nak menulis..
apa saja yang terlintas kat hati dan juga fikiran aku..
heheheh..
tadi bukak FB ternampak gambar seoarang wanita cantik ini disebelah kanan FB.
aku tak perasan.. siapa??
sejuk mata memandang..
manis sekali...
indah ciptaan ALLAH s.w.t

perhatikan dengan lebih teliti..
baru la terlihat akan gerangan siapa pemilik wajah jelita itu..
IRMA HASMIE rupanya...
bukannya ketinggalan berita dunia artis..
tapi sebelum ini aku memang tak heran pun kalau artis-artis bertudung..
bukan menjadi satu kepelikan wanita bertudung..
bukan kah ia menjadi tuntutan agama?
aku tak mahu berdebat pasal isu agama..
sebab aku bukan orang yang fasih mengenainya..

apa yang aku nak cakap cuma
aku teruja dengan perubahannya..
apa yang aku boleh buat hanya mendoakan untuk kebaiknya..
apa yang menarik perhatian aku adalah kecantikan gambar nya yang ku lihat di Facebook..
tak pasti la milik nya atau peminatnya.. aku tak kisah?

yang pasti memang cantik.. dan berjaya membuat aku tertarik untuk menulis tentang dia..
hahahha... pdahal xde idea nak tulis ape
aku cuba jugak nak upload kan gambar dia kat sini yang kat FB tu la..
tapi aku takut..
takut kang kate curik gambar pula??
tak pe la..
aku pinjam je yang dalam simpanan pak cik google..
dia baik.. dia tak kisah kot kalau semua orang ambik gambar kat simpanan dia tuh..
lagipun banyak kan??
dia nak buat ape semua tu??
wakkakakaka....
tapi kalau korang nak tgk jugak..
cari la gambar tu kat FB dia..
type je irma hasmie..
like la kalau suka,,
kalau tak, boleh je tengok kat wall tu..
propic dia pun guna gambar same kot?
baik tgk cepat.. kot2 sok dah tukar lain..
bukan macam aku..
pah cerohhhhh gambo same jer...
wakkakakak...












ini la dia.. sweet.. dan sebelahnya itu Wardina..
mungkin akan menjadi mentor dia kot??
sama comel..
semoga berkekalan..













Ps: kan aku dah cakap.. lepas dah teror wat line tengah kat tulisan tu mesti nak wat selalu.. kikikiki...
T___T






kalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

Garisan tengah tulisan

dah tak jadi...
adehhhh....
hihihi.. makin lama makin tak seronok pulak ejas mende alah ni..
maklumlah baru pandai buat !@#$@$%# ni??? ekekeke
korang reti ker??
kalau x reti tanya pak cik google yang serba tahu tu..
tak de lagi yang tak berani lawan dia.. semua orang mintak ngan dia..
hihihi.... seronok seronok seronok... sengal pun ade nih...

mesti ade yang geram sakit hati tengok banyak sangat garisdan garisan pada tulisan ni kan? hahahha..
buakn bukan ape.. saja je nak belajar.. macam seronok je tengok kat blog orang lain.. ade macam tersalah la pulak.. macam la tak leh delete atau backspace je kan kan kan? setahu aku la mende alah ni memang nak nampak macam tersalah tulis la.. atau memaksudkan ayat selepas garisan itu.. padahal memang bermaksud akan tulisan itewww,,, kih kih kih...

tapi ape aku kisah?? aku suka.. T___T
ni aku dah sangat pandai.. so lepas ni banyak la entri yang aku akan letak garisan nih.. wakkakakaka.. sabo je la.. *____*


kalau la ade sape sape yang nak tahu macam mane cara nak buat ni selain tanya pak cik google.. kalau tanya dia lambat skit aku bleh bg tahu.. tapi korang kene la tanya aku kat ruangan komen atau pun like je F kat bawah tu.. baru la aku tahu korang pun berminat.. kalau tak aku anggap korang memang tak heran pun pasal mende nih.. dah tahu pasal nih.. aku je yang selok lebih baru tahu... muahahhahahah...





kalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

HaNiS ZaLiKhA PuLa !!!


lagi!!!
selepas ben ashaari
kini...
hanis zalikha pula...
yup...
bloggers populor,, kali ini aku nak citer pasal bloggers populor jer...
terutama yang aku baru dapat tahu link mereka...
wakakkakakka..
lagi terlambat aku ni.. T_______T
tak kisah la.. janji ade mende yang aku nak tulis
hihhi...

tapi yer.. ikutkan folower x de la ramai sangat...
tapi model sambilan yang cantik ni mungkin ada peminat dia sendri kot?
aku pun ade kawan yang jadi model sambilan..
memang cantik la orang ya..
follower nya.. makkk aiiii ratusan juge la..
walupun masih baru la kot berjinak jinak dalam modelling..
hurmmm..
tak de pe pun sebenarnya.. *______*
saja tak de menda nak tulis..
tulis pasal orang populor ni besh juga..
aku tau mesti ramai yang soal pak cik goggle pasal orang orang femes..
mana la tau terkeluar blog aku ni..
mane la tahu nanti bleh jadi femes jugak?
ahaksss x__x




mane la tau kan kan kan???
T__T


ni la dia empunya nama Hanis Zalikha..



kalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

DaH TeRLaMbAt NaK KeNaL BeN AsHaAri ?

hah!!
amik kau...
aku je yang baru nak terhegeh-hegeh tanya pak cik google sape dia ni..
bila dah banyak sangat orang duk citer pasal dia..
aku pun jadi penasaran nih..
nak la tau apa dia buat sampai femes bukan main lagi dikalangan bloggers tempatan? atau luar negara.. ( aku tak habis soal lagi pak cik google yang hebat tu..)
ye la.. aku ni pulak blogger yang tak bape nak aktif.. menulis blog sekadar melepaskan tekanan yang ada serta meluah kan segala perasaan yang terbuku di hati. pada aku menulis kat blog ni.. blog hanya terima jer.. betul terima.. tak betul pun terimaaaa jer...
hihihihih

dulu ade kawan suggest follow la blog dia nih..
aku penah gak usha-usha blog dia.. tapi macam bese la.. tak sempat khatam.. tengok sebelah mata jer.. ( cewahhh.. bukan nak merendahkan dia k?? )
aku bukan ade masa pun nak wat terjahan blog..
yang aku tahu tulis post.. tulis.. post jer...
jadi tak berkesempatan la untuk terjah blog dia..
bukan sikit entri dia..
adehhhh.. macam tak sedap lak nak panggil '' dia''
aku bahasa kan '' dia'' dengan 'beliau' lah...
sebab aku dah mula mengkagumi dia dari segi penulisan..
aku suka..
tak banyak blog yang membuatkan aku tertarik untuk membaca dan membaca lagi selain list blog yang aku ada kat sebelah tepi nih... ( ceh.. macam la aku ni pembaca blog tegar.. padan lah x banyak.. wakkakkaka... padahal banyak lagi blog lain yang menarik.. aku je yang x de masa... hihihih )


tapi.. sejak dua menjak nama beliau aku lihat dari blog kawan kawan membuatkan aku makin penasaran dan menerjah sedikit demi sedikit blog beliau..
nah.. sekarang aku dah pun menjadi follower beliau...
*_______*

senyum manja je...
kikikiki..








kalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

PuAsA BuKan Di BuLaN PuAsA

wihihiiiii....
24 hari lagi.. maka genap la 28 hari aku menggantikan puasa
yang tertinggal tahun lalu..
jenuhhh weiii.. tapi sabar..
suami terchenta sanggup menemani aku bersahur berbuka..
sekalian dia mendapat pahala sunat puasa...

adehhhh,,,
baru 4 hari..
seminggu lebih kurang 2 atau 3 hari kene puasa..
harap2 cukup la 28 hari bila sampai ramadan akan datang..
hihihih...

ade jugak kelakar ye time pose di bulan bukan bulan pose nih..
tengok orang lain dengan selambe derkkkk je makan..
aku pulak naik pelik... hihihi
dulu duk ngejek ke encik suami..
now sekarang aku lak jadi gitu..
tak pasal pasal time nak bancuh susu terminum seteguk air..
dah menjadi kebiasaan test dulu sebelum campur susu..
wakakakakkaka...


tapi...
ALHAMDULILLAH sepanjang empat hari ini ALLAH permudahkan
semua kerjakerja aku..
x de la merasa penat sangat..
walaupun sibuk dengan tuntutan kerja.. dan aktiviti sukan yang rancak berlangsung,,
namun ia tidak menjadi satu halangan besar buat aku.
mane tak ye..sukan yang aku ceburkan diri ini tak perlukan banyak tenaga sangat,,,
so... ok je la kalau puasa pun.. hihihih

hurrmmmmm... ye la..
semoga ALLAH kuatkan semangat aku untuk menghabiskan lagi 24 hari lagi nih..
aja aja fighting!!!!!






kalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

EnTri TeRpEnDek

kerna darah setitik.. rosak santan seperiuk..
sekor kerbau terjun lumpur.. habis kotor jalan laluannya..
marahkan nyamuk habis ubat nyamuk di bakar..
lembu punya najis.. sapi dapat nama..



adehhhhhh...
rosak bahasa
mintak maaf cikgu...



kalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

PeRaNg DaH BeRMuLa

kite serangggggggg!!!!!!
opsss...
macam citer Merong lak.. wakakkakaka..
x de la.. serang serang perang nih,,
perang ni perang baekkk punyer..
sempena sukan antara jabatan yang sudah pun berlangsung semalam..
risik di risik..
The Blue Warriors ( team aku la tu... )menyerlah..
tapi keputusan muktamad masih lagi dalam siasatan
wartawan kami..
cewahhhh macam bilik berita.. derrrr...

maka dengan ini berjaga jaga la dengan sejata pasukan lawan masing2..
dan bermula la perang psiko antara pasukan..
ternyata ia merupakan senjata yang agak ampuh seantero ini...
maka dengan ini di nasihatkan supaya....
tebalkan telinga..
bekukan hati..
fokuskan mata..
ukirkan senyuman di bibir...
kite seranggggg kembali..
dengan menampilkan permainan yang bermutu
demi mendapatkan pingat yang terbaekkkk...




go go go
The Blue Warriors!!!







kalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

MaRi BeLaJaR LoGhAt PaNtAi TiMuR

beghak nanang = tersangat la berat

comey paghokk = tersangat la comel

busuk kohong = tersangat la busuk

lapor pedaa = tersangat la lapar

liuk khetuk = tersangat la liat/kenyal

lembek lutuk = mudah cair

buleh nyor = mendapat sesuatu/bakal terjadi sesuatu yang tidak baik

dok ghok chetong = langsung tak boleh di harap

mari kita buat cerita menggunakan perkataan di atas.

beghak nanang mung ni,,, patang napok puang comey paghok... liuk khetuk abih badang.. lembek lutuk slalu.. bau busuk kohong.. mu g dekak buleh nyor kekgi.. mari la mabe lapo pedaa doh.. ikut ke mu dok ghok chetong jadi..kalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

YeS! i Am ThE BuSy BoDy.. So WhAt??

wahhhh... statement.. tak takut... derrrr
hahahha...
sejak dua menjak ni aku memang the busy body..
hah..
bukan sebokkk jaga hal orang k???
x de mase mak nyah...
hahhahaha...

akulah tuan punya badan yang sibuk ini..
itu la maksud aku.. ngeh3..
tu la..
lenkali baca dulu sampai habis..
jangan main serkap jarang jer...
jangan main nak terus menghukum jer..
siasat dulu yang sebenar benar benar nya..
jangan main nak semburrrrr ikut dan jerrr

busy ye body aku..
wahhhh mengalahkan pendana menteri..
ye la kot?
hahhaha..
menteri kan ade laci kabinet2 yer.. hihihi...
aku mane ade??? sendiri bikin la..
tapi kalau bab keje...
kami saling bantu membantu..
tu yang mengurangkan sikit kebusyan aku tu..

tapi.. tetapppp the busy body youu...
busy hupdate blog sendri..
mane ade admin...
ekekekeke...

busy body ku..
sibuk nak bersukan.. semua jenis sukan nak main..
semua jenis sukan aku nak cuba..
datang buah angin la ni..
rase macam nak test semua jenis sukan yang orang ajak.. sebelum ni aku nak main lawn ball , petangue,ngan badminton... tu orang x ajak.. tapi aku paksa manager2 isik nama aku.. hahhaha... x kisahla janji dapat p training n selection.. terpilih atau tidak terpulang kepada manager.. kalau terpilih aku suka.. kalau tak tahun depan aku cuba... cuba... cuba bakarrrrr... hahahhahaha

tadi ade lak staff ajak main netball.. wahhh giler game la pulak.. sebelum ni mau tidak main.. nengok pun sakit hati jer.. bertambah busy my body... kalau betul jadi join nanti.. mane nak jadi assist. manager lagi... mane nak galas super visor mengemas lagi nih.. adehhhhh.. im the busy body person.. wakkakakakka
hummmmm...
mggu depan start packing.. nak pindah barang..

wah!!!!
nak masuk rumah baru..
2 kali dah merasa perpindahan rumah nih..
macam menarik sangat..
bila la aku dapat merasa pindah rumah sendri lak.
kesian rumah aku tu... makin dilitupi lalang belalang yang ade..
rumah baru kedua nih lagi menarik.. besor, macam macam ade..
lebih kurang 8 jam akan bersama dengan rumah kedua ini..
hihihi..
tak sabar rasa hati ni...
but still im the busy body..
penat penat penat..
tapi seronokkkkkkk




Ya ALLAH permudahkan la segala urusan kami..







kalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

BLuE NeMo.. LaWaN JaNgAn TaK LaWaN !!!!

wakakkakaka...
hah... jangan polotikkan entri saya ok???
tajuk di atas tiada kene mengena dengan mana mana parti politik seluruh dunia..
hahahhahaha...
tajuk sebenar adalah...
'' BLUE WARRIORS... ''
'' LAWAN JANGAN TAK LAWAN ''

hehehhehe..
itu merupakan cadangan aku untuk motto kumpulan kami...
kumpulan apa?
ohh ye..
alkisahnya begini...
seperti biasa la setiap tahun akan di adakan sukan antara jabatan
diadakan khas untuk pekerja pekerja yang asalnya bertujuan untuk merapatkan ukhuwah sesama staff ( panjang eh nak tulis bahasa melayu penuh.. rojak je k?? )
dan sepanjang aku keje kat sini setiap tahun juga la mengikuti sukan terpilih..
walaupun tgh preggy.. tp org x pasan pun aku preggy..
hahahhahahaha...

sukan pilihan aku.. mesti lah badminton..
dah tiap minggu selama 2 tahun berlatih..
hahahhah.. tapi malang nya.. masih lagi belum berjaya untuk mewakili jabatan..
tak per.. tahun ni aku cuba lagi.. hehehehhehe
sukan lain yang menjadi sukan terjun dan telah menjadi salah satu kegemaran aku ialah..
petangue dan boling padang..
seruuuu banget.. sukan yang tak ramai orang main..
tup tup.. dapat le juga menjuarainya.. hehhehehe,,
tu sukan terjun tu.. kalau training bagai.. hak hak hak.. ( ada unsur riak di situ.. ekkekeke )

tahun ni masih lagi sama.. aim aku tetap pada sukan badminton.. tahun lepas peluang untuk mewakili cerah.. tapi aku tgh preggy.. so main sukan lembut2 jer... wakkakakakka
tahun ni kite tengok macam mane..
berbalik kepada motto tadi..
lawan jangan tak lawan..
macam sesuaiiii jer.. hahahhahah,,,
kepala manager mahukan kemenangan..
tapi pada aku disamping memburu kemenangan kita haruslah memikirkan keseronokan dalam bersukan antara staff ni.. silap gaya padah jawabnya.. banyak kesan negatif yang bakal terbit selepas habisnya sukan nanti.. silap2 lebih berpanjangan..
seronok seronok juga.. tapi semangat untuk berjuang perlu ada..
kemenangan akan lebih bermakna dan mejadi bonus untuk kita apabila semua peserta enjoy disamping dapat mencapai motif utama sukan di adakan..

hah..
cakap banyak tak guna..
lawannnn tetappp lawannnn..
oppssss...
lawan jangan tak lawan...
wakakkaka......








kalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

BeRgAnTi HaTi

Satu persatu telah kuhapus
Cerita lalu di antara engkau dan aku
Dua hati ini pernah percaya
Seribu mimpi tanpa ragu tanpa curiga


Ku tak ingin lagi
Menunggu, menanti
Harapan tuk hidupkan cinta yang telah mati
Ku tak ingin coba
Hanya tuk kecewa (Ku telah kecewa)
Lelah ku bersenyum lelah ku bersandiwara
Aku ingin pergi
Dan berganti hati

Satu persatu telah kuhapus
Nada dan lagu yang dulu kucipta untukmu
Rasa yang dulu pernah ada
Kini berdebu terbelenggu dusta dan noda

Kini ku sadari diri ini
Ingin berganti hati
Cinta yang tlah pergi
Harus berganti hati

Harus ku ganti hatiku kini
Ini harus ku ganti
Tak perlu ini lagi harus berganti…

by Anggun Cipta Sasmi..

kalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

JaDi HaNtU



ada orang tanya...
mfz : kalau awok pakai topeng otomen duk atas pokok budak lari tak?

aku : giler x lari? ade ape tu?

mfz : awok ade camp malam ni. tak tau nak buat ape.. macam2 dah buat.. seronok..

aku : seronok memang seronok.. tapi yang kene haruuu woooo...

mfz gelok.. aku pun gelok..

Teringat zaman sekolah dulu.. pertama kali kene tinggal dalam gelap sorang sorang.. night walk la konon.. x de makne nye walk.. aku duduk je.. tunggu selepas jam 12 tunggu fasi datang menyelamat.. ade ke berani aku nak jalan dalam gelap? mintak maap ler.. makin lari makin jauh dari fasi.. makin jauh makin gelap wooo.. tak pasal2 ade budak histeria.. berjangkit2 lak tuh.. serem dek.. naseb baik aku x kene.. kire kuat semangat jugak la.. wakakkaka.. mane tak ye dah di usik dengan kuntilanak bagai.. bunyi bunyian ganaz.. hahhahaha.. pikir pikir balik.. dah meningkat dewasa ni.. batapa seronok ye zaman sekolah.. rugi kalau ibu ibu bapa bapa yang terlalu mengongkong aktiviti sekolah anak anak.. mengingatkan fasi2 yang sangat la komited dengan tugas menjaga anak anak di camp masing masing, cukup membuatkan aku teringin untuk sama sama berkhidmat seperti mereka. pernah bercita cita untuk menjadi sperti mereka. tapi masa dan keadaan sekarang tidak berapa mengizinkan. mungkinkah ada kesempatan untuk aku? insyallah jika diizinkanNya. program sebegini dapat memupuk kekentalan fizikal dan mental anak anak kita supaya mereka lebih bersedia dan tabah menghadapi cabaran hidup zaman kini. sekali sekala, letakkan kepercayaan kepada anak kita, serta mereka yang bertugas, suka rela demi keselamatan dan kebaikan anak kita juga...








kalau kak limah yang jadi hantu?????
jawab yer...
kehg!! keh!! kehg keh!!!
x pun,,
plawok plawok plawok... jela..
wakakakakakkaa..


kalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

Bertukar!!!!!

yeah...
Berrrrtukarrrr!!!!
ting!!!!!!
















oopssss.. bukan wonder woman...
too seksisssss



























no no no no!!.. terlalu comel..
alam khayalan boleh ler...




















hahahhahha...
nop.. bukan juge...
aku tak layak nak menyelamat dunia dari raksasa..



























adore her..
but... stillllll....















aku mahu bertukar... bertukar... betukar....
bertukar menjadi seseorang...
menjadi seseorang...
seseorang...
seorang...

















ibu yang baik....
anak yang baik...
isteri yang baik....
semuanya berada dalam kesederhanaan....
bertukar!!!!!!

ps: kalau la begitu mudah saja.. macam dalam cerita.. bertukar!!!!! tinggggg,,, jadi la apa saja... seruuuuuu banget...












kalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

HuSnU ZhOn

"Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakkan daripada sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian daripada sangkaan itu adalah dosa, dan janganlah kamu mengintip atau mencari kesalahan dan keaiban orang dan janganlah sesetengah kamu mengumpat sesetengah yang lain."



Situasi 1: Apabila anda ternampak seseorang membuang plastik sampah di dalam longkang, adakah anda akan bersangka baik dengannya? - tidak


Situasi 2: Seorang lelaki yang tidak dikenali cuba memasuki rumah jiran anda. Adakah anda akan bersangka baik dengannya? - tidak


aku cukup tertarik apabila membaca kisah selanjutnya dari blogger ini.. cukup memotivasikan aku.. dan aku masih mencuba dan akan terus mencuba untuk memperbaiki segalanya. bukan mencuba untuk menjadi yang sempurna.. tetapi ingin hidup dalam ketenangan dan kegembiraan bersama orang orang sekeliling... sila klik tajuk di bawah... cabaran-bersangka-baik-

kalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

Apa DoSa Ku Di HiNa SeBeGiTu RuPa


bila baru jumpa suka bagai..
ada saja axtiviti lakunya...
habis madu sepah di buang..

kalau berjalan.. lansung tak pandang..
kalau berselisih.. rela melarikan diri..
kalau berdepan dipandang sebelah mata....
kalau di belakang.. harus di buang bagai..

begitulah nasib dirimu yang malang...
ooohhhhhhhhh...
kertas.. ( sampah )









Ps: sesampah sampah kertas.. boleh di jual.. di buat duit... moral of the story.. jgn hina kertas.. simpan la kertas... boleh buat duit woooo..


kalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

BiAs || MiRiNg || PrAsAnGkA ..

hah.. amik ko..
google punya google.. ini saja yang aku jumpa...
hahhahaha...
wat eva.... derrrr

Prasangka berarti membuat keputusan sebelum mengetahui fakta yang relevan mengenai objek tersebut. Awalnya istilah ini merujuk pada penilaian berdasar ras seseorang sebelum memiliki informasi yang relevan yang bisa dijadikan dasar penilaian tersebut. Selanjutnya prasangka juga diterapkan pada bidang lain selain ras. Pengertiannya sekarang menjadi sikap yang tidak masuk akal yang tidak terpengaruh oleh alasan rasional[1]

John E. Farley mengklasifikasikan prasangka ke dalam tiga kategori.[2]

  • Prasangka kognitif, merujuk pada apa yang dianggap benar.
  • Prasangka afektif, merujuk pada apa yang disukai dan tidak disukai.
  • Prasangka konatif, merujuk pada bagaimana kecenderungan seseorang dalam bertindak.

Beberapa jenis diskriminasi terjadi karena prasangka dan dalam kebanyakan masyarakat tidak disetujui.


sumber dari Wikipedia bahasa Indonesia. Selamat belajar.. dan renung- renungkan??

kalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

SoOh Ehh!!!

blurrppppppppp.... adehhhh... kenyang... ALhamdulillah.. rezeki besar hari ni.. berbuka puasa dengan Stemboat Sri Affa.. walau harga sama tapi makanannya makin kurang. namun kami masih lagi kekenyangan.. sekali sekala makan besar di hari istimewa.. Selamat HAri Lahir buat suami terchenta,, semoga ALLAH sentiasa melimpahkan kebahagian buat kita.. aminnnn
kalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

KeLuHaN || MeNgApA PeRlU MeNgEjAr KeSeMpUrNaAn???

sigh...

orang tua cakap x baik mengeluh..
sampai sekarang aku tak tahu apa sebab tak baik mengeluh..
tapi aku tetap tak boleh nak ubah lagi.. ade je perkara yang akan buat aku mengeluh.
ada orang kata kalau suka mengeluh ni orang yang cepat putus asa. tapi.. tidak.. aku bukan seorang yang cepat putus asa. aku akan cuba berkali kali sehingga berjaya.. tapi ada juga perkara yang puas aku cuba.. namun keputusan nya masih lagi tidak menunjukkan tanda tanda positif.. dan lebih teruk lagi menduka citakan hati sendiri.. hurmmmm... what to do?? mengeluh saja?? entah.. tiada jawapan. selain mengeluh saja..

sesuatu perkara yang aku buat.. kadang kala aku rasa dah buat cukup bagus.. dan aku rasa aku bagus. tapi.. realiti nya? mana ade orang perfect? sempurna? tidak.. mengapa perlu mengejar kesempurnan.. tapi.. bila tidak mengejar kesempurnaan akan ada pula yang hanya melepaskan batuk di tangga, dek kerana tidak menginginkan kesempurnaan, jadi?? what to do?? salah kah mengejar kesempurnaan? hurmmm.. mengeluh lagi...

sesuatu perkara yang berlaku apabila tidak menepati citarasa kita, maka kita akan cepat melatah, mengeluarkan segala fakta-fakta yang sepatutnya berlaku dengan sempurna mengikut cita rasa kita, kenapa? tidak kah kemungkinan perkara yang berlaku itu telah sempurna di mata orang lain tidak di mata kita? atau ada kemungkinan perkara yang berlaku itu tidak memerlukan kesempurnaan. payah... kalau semua perkara tidak sampai sempurna lakunya. jadi? what to do? mengeluh lagi dan lagi...

huuuuuuuuuuuuuhhhhkalau suka klik sekali.. kalau tak klik 2 kali;p

LaGi MeNaRiK Di SiNi

Related Posts with Thumbnails